Co se Vám vybaví, když se řekne sítotisk? Většině z nás zřejmě nic konkrétního. Přitom se s ním setkáváme dnes a denně, jen o tom úplně nevíme. Pojďme si spolu tedy sítotisk představit.

Historie sítotisku

Sítotisk je tisková technika, která se používá již od roku 1929. K nám do České republiky jí poprvé dovezl Tomáš Baťa.

Metoda sítotisku

Jedná se o metodu, při které dochází k protlačování barvy přes propustná místa na průtiskový materiál. Konkrétní postup si přiblížíme v příštím článku.

Mýty o sítotisku

U sítotisku se často můžeme setkat s názorem, že se jedná o zastaralou techniku, která dříve či později bude nahrazena digitálním tiskem. Z části je toto tvrzení skutečně pravdivé, jelikož digitální tisk se používá čím dál více, je rychlejší a levnější. My Vám ale dokážeme, že tento názor, je spíše výkřik do tmy.

Výhody sítotisku

V čem tkví ale kouzlo sítotisku a proč tu s námi bude minimálně další desítky let? Na rozdíl od digitálního tisku, můžete sítotisk použít téměř na jakýkoliv materiál a tvar. Chcete si potisknou batoh, peněženku, krabici či dřevo? Není problém. Kam nedosáhne digitální tisk, tam vládne sítotisk železnou rukou. Další velká výhoda sítotisku spočívá v kvalitě barvy potisku. Barva je krásně sytá a místy může působit až plastickým dojmem, který celý potisk umocňuje.

 

Věříme, že je Vám sítotisk o krok blíže a v příštím článku se můžete těšit na konkrétní popis toho, jak tato technika funguje.