V minulém článku jsme nakousli, jaké všechny barvy se dají při sítotisku použít. Dnes si řekneme, z čeho se skládají a podle čeho se dělí.

Složení barev

Všechny barvy se skládají z pojiva, barviva, ředidla a pomocných prostředků. Barviva mohou být rozpustná a nerozpustná. Nerozpustná dále můžeme dělit na organická a anorganická, to už bychom ale zacházeli do zbytečných detailů. Dále se barvy dělí na jednosložkové a dvousložkové. Při většině tisku se používají barvy jednosložkové, barvy dvousložkové se používají pouze v případě, že potřebujeme vysokou odolnost vůči agresivním látkám. Dvousložková barva se však musí zpracovat do 8 hodin od rozdělání, poté totiž zaschne a dále je nepoužitelná.

Dělení barev

Sítotiskové barvy můžeme dělit podle několika faktorů. Jedním z nich je určitě aplikace, poté také to, čeho chceme barvou docílit a na jaký materiál budeme tisknout.

Barvy pro grafický tisk
Tyto barvy se používají především při potisku papírového materiálu. Jsou tedy vhodné na letáčky, plakáty nebo reklamní tabule.

Barvy pro průmyslový sítotisk
Těmito barvami se nejčastěji potiskuje sklo, keramika a dopravní značení.

Barvy pro textilní tisk
Jak už z názvu vyplývá, barvy se používají především pro tisk na textil. Pro potisk trik se používají převážně plastizolové barvy, které musí po tisku projít ještě tepelným tunelem.

Barvy pro sítotisk jsou kapitola, o které by se daly psát rozsáhlé texty. Věříme však, že pro Vaši orientaci jsou tyto informace dostačující a usnadní Vám příští návštěvu tiskárny. V dalším článku si vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi sítotiskem a ofsetem.